< Home >
Copyright Ι.Μ. ΣΥΜΗΣ - 2008-2009
ΙΕΡΑ  ΜΗΤΡΟΠΟΛΙΣ ΣΥΜΗΣ


ΕΟΡΤΑΣΜΟΙ > Εορτή Αποστόλου Παύλου - 2007

  • Εορτασμός Αποστόλου Παύλου

Χαράματα, το πρωϊνό της ημέρας των Αγίων Αποστόλων 29ης Ιουνίου, σήμανε ένας μικρός συναγερμός, στο λιμάνι του Πανορμίτη.

Το μεγάλο ρολόι του Μοναστηριού μόλις που χτύπησε έξι φορές, και το καΐκι που θα μετέφερε τους προσκυνητές στο κοντινό νησάκι της Αρχαίας Τεύτλουσας (Σεσκλί), μπήκε βιαστικά σφυρίζοντας χαρούμενα, στον όρμο του Ταξιάρχου.

Ο προβλήτας εκείνη την στιγμή, ήταν κατάμεστος από κόσμο κάθε ηλικίας, που υπομονετικά περίμενε να επιβιβαστεί στο πλεούμενο, για να φτάσει και φέτος, στο πανηγυρίζον Ναΐδριο του Αποστόλου Παύλου, στο Σεσκλί.

Το Ναΐδριο αυτό κατά την τοπική παράδοση, οικοδομήθηκε στα πρώτα χριστιανικά χρόνια προς τιμήν του πρωτοκορυφαίου των Αποστόλων Αγίου Παύλου, ο οποίος λέγεται ότι ταξιδεύοντας με κάποιο πλοιάριο κατά την διάρκεια μιας περιοδείας του από την Μικρά Ασία προς την Ρόδο, αναγκάστηκε λόγω μεγάλης θαλασσοταραχής να αποβιβασθεί επάνω στο νησάκι του Σεσκλιού.

Μάλιστα δε η ύπαρξη πηγής εκεί, αποδίδεται στην χάρη του Αποστόλου. Εδώ και αιώνες το Νησάκι είναι Μετόχι της Μονής Πανορμίτου και εκεί παλαιότερα οι Μοναχοί και οι εργαζόμενοι του Πανορμίτη, καλλιεργούσαν κάθε λογής κηπευτικά, και μέχρι σήμερα συντηρούν κοπάδια, που τροφοδοτούν την Μονή με τα δυσεύρετα αγνά προϊόντα τους.

Την ώρα που οι προσκυνητές έφθαναν στον περίβολο του Ναΐσκου, οι πρώτες ακτίνες του ήλιου έλουζαν το κάτασπρο Εκκλησάκι του Αγίου Παύλου, προσδίδοντας σ’ όλον τον χώρο μια υπερκόσμια αίγλη και λαμπρότητα.

Οι άνθρωποι της Μονής από τις προηγούμενες μέρες, είχαν προετοιμάσει κατάλληλα τον εξωτερικό χώρο του Ναού, τοποθετώντας μια μεγάλη τέντα που προφύλασσε τον κόσμο απ’ τον καυτό ήλιο, για να μπορέσει έτσι να τελεσθεί υπαίθρια η Θ. Λειτουργία.

Χωρίς χρονοτριβή λοιπόν, σε σημείο ορατό απ’ όλους τους πιστούς, τοποθετήθηκε ένα ξύλινο τραπέζι ως Αγία Τράπεζα, επί της οποίας θα ετελείτο η αναίμακτος θυσία. Παραπλεύρως διαμορφώθηκε ο χώρος της Αγίας Προθέσεως και όταν όλα ετοιμάστηκαν, το μικρό καμπανάκι σήμανε την έναρξη της Ακολουθίας.

Εφέτος είχαμε την ιδιαίτερη ευλογία, να προεξάρχει στην λειτουργική αυτή σύναξη ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης μας κ. Χρυσόστομος, ο οποίος απ’ την αρχή του μικρού ταξειδιού μας πρωτοστατούσε ακάματα, ρυθμίζοντας και τακτοποιώντας την κάθε λεπτομέρεια.

Με την ευλογία του Αρχιερέως, εδώ και λίγη ώρα ο ακούραστος λευΐτης π. Στέφανος Μακρής Εφημέριος της Μεγάλης Παναγιάς του Κάστρου της Σύμης, είχε προετοιμάσει την Προσκομιδή των Τιμίων Δώρων, και τώρα θυμίαζε στην «Τιμιωτέραν».

Ο Μητροπολίτης, ενδεδυμένος με απέριττα άμφια, εξήλθε από το εσωτερικό του Ναϋδρίου και πήρε την θέση του στον …ανύπαρκτο Δεσποτικό Θρόνο.

Όλα μα όλα τούτα, αναμφίβολα μας μετέφεραν πολύ πίσω, στα πρώτα εκείνα Αποστολικά χρόνια, τότε που η αρχέγονη Εκκλησία εστερείτο Ναών και κάθε άλλης υποδομής, και ούσα υπό διωγμόν, μεγαλουργούσε.

Με ιδιαίτερη κατάνυξη ακούσαμε το «Ευλογημένη η Βασιλεία…», την δοξολογική εκείνη προσφώνηση, που προσ-καλεί τους πιστούς να ξανοιχτούν στην πνευματική διάσταση της Βασιλείας του Θεού και κάνει κάθε φιλόθεη ψυχή να σκιρτά με λαχτάρα, έχοντας την βεβαιότητα, ότι «η βασιλεία του Θεού εντός ημών εστί» (Λουκ. ιζ , 21).

Έντονη συγκίνηση προκάλεσε το Αποστολικό ανάγνωσμα, που αποτελούσε απόσπασμα της Β  πρός Κορινθίους επιστολής, συγγραφέν από τον εορταζόμενο Απόστολο Παύλο, στο οποίο ο ίδιος απαριθμεί τα παθήματα και τους διωγμούς που υπέστη για την αγάπη του Χριστού.

Επίσης με σεμνότητα και μεγάλη ταπείνωση περιγράφει εκεί τα ιδιαίτερα χαρίσματα και τις ουράνιες αποκαλύψεις που έλαβε από τον Δωρεοδότη Θεό, χωρίς να παραλείψει την αναφορά στην πολυετή δοκιμασία της ασθενείας που επέτρεψε ο Θεός να τον ταλαιπωρεί, για να μην υπερηφανεύεται.

Μ’ αυτόν τον απλό τρόπο, παρέχει στους χριστιανούς όλων των αιώνων ένα ανυπέρβλητο πρότυπο πίστεως και δυνάμεως, αποδεικνύοντας παράλληλα, ότι εντός της Εκκλησίας υπομένοντας τον οποιονδήποτε ψυχικό η και σωματικό πόνο, αν μ’ άλλα λόγια σηκώσεις το Σταυρό σου αγόγγυστα, σου προσφέρεται κάτι πιο πολύτιμο, πιο πνευματικό και ακατάλυτο, που δεν θα το κέρδιζες, χωρίς την προηγηθείσα οδυνηρή κατάσταση.

Το μυστήριο της Θ. Ευχαριστίας προχώρησε και έφθασε η στιγμή της Θ. Κοινωνίας. Πάρα πολλοί ήταν εκείνοι που προσήλθαν στο Ποτήριον της Ζωής και κοινώνησαν των αχράντων μυστηρίων.

Ακολούθησαν λίγα λόγια από τον Ποιμενάρχη μας, ο οποίος με ιδιαίτερη ρητορική δεινότητα εκήρυξε τον θείον λόγον, αναλύοντας στους πιστούς ορισμένες πτυχές από την ζωή των δύο εορταζομένων πρωτοκορυφαίων Αποστόλων. Κατόπιν ετελέσθη η Αρτοκλασία και έγινε η Απόλυσις.

Ευθύς αμέσως προσφέρθηκε σ’ όλους πλούσιο πρωϊνό με πατροπαράδοτα γευστικά κεράσματα.

Γύρω στις δώδεκα το μεσημέρι το καΐκι μας πήρε το δρόμο του γυρισμού για το Μοναστήρι του Πανορμίτη. Οι επιβαίνοντες, βιώναμε την γαλήνια αίσθηση, ότι ο Μέγας Απόστολος Παύλος μας επισκιάζει με την Χάρη του και μας ευλογεί με την πνευματική του παρουσία, αποτελώντας τον ασφαλή χειραγωγό μας στον προσωπικό αγώνα και στην πορεία προς την ουράνια Βασιλεία.
ΕΟΡΤΗ ΑΠΟΣΤΟΛΟΥ ΠΑΥΛΟΥ ΣΤΟ ΚΟΝΤΙΝΟ ΝΗΣΑΚΙ ΤΗΣ ΑΡΧΑΙΑΣ ΤΕΥΤΛΟΥΣΑΣ ( ΣΕΣΚΛΙ )


ΙΕΡΑ ΜΗΤΡΟΠΟΛΙΣ ΣΥΜΗΣ - ΠΑΝΟΡΜΙΤΗΣ