< Home >
ΙΕΡΑ ΜΗΤΡΟΠΟΛΙΣ ΣΥΜΗΣ
ΙΕΡΑ ΜΗΤΡΟΠΟΛΙΣ ΣΥΜΗΣ  > Διοίκηση - Πνευματική Διακονία - Ενορίες Σύμης - Υπόλοιπα Νησιά


Η ΜΗΤΡΟΠΟΛΗ

Η Μητρόπολη Σύμης απαρτίζεται από την Σύμη, που αποτελεί και την έδρα της, την Τήλο, την Χάλκη και το Καστελλόριζο.

Η Μονή Πανορμίτου υπάγεται εκκλησιαστικά στην νεοϊδρυθείσα (7/2004) Ιερά Μητρόπολη Σύμης, η οποία ανήκει στο πνευματικό κέντρο της μητέρας Εκκλησίας, το Οικουμενικό μας Πατριαρχείο.

Η διοίκηση της Μονής ασκείται από Εφορεία (επιτροπή) που αποτελείται από τον Ηγούμενο, και λαϊκά μέλη.

Η Εφορεία συνεδριάζει κάθε μήνα και εξετάζει τα πάσης φύσεως θέματα που απασχολούν την Μονή.

Επ’ αυτών τα μέλη της ψηφίζουν και τις ειλημμένες αποφάσεις εγκρίνει ο Μητροπολίτης, βάσει του Κανονισμού Διοικήσεως που διέπει τον τρόπο λειτουργίας της και έχει την έγκριση του Πατριαρχείου.

Το Μοναστήρι απασχολεί μόνιμο προσωπικό που ανέρχεται σε 35 άτομα περίπου.

Το προσωπικό διαιρείται σε διοικητικό, (στελέχωση Γραφείων) και Εργατικό, που απασχολείται με την καθοδήγηση του Επιστάτη Τεχνικών Έργων, σε έργα υποδομής, συντήρησης των κτισμάτων, εξωραϊσμού κ.τ.λ.

Μεταξύ αυτών υπάρχει Ξυλουργός, Ηλεκτρολόγος, Υδραυλικός, Οδηγός, Εργατοτεχνίτες, Οικοδόμοι, Κηπουρός, Οδοκαθαριστές, Καμαριέρες, Μαγείρισσες κ. α.

Τα Γραφεία εδρεύουν στο χώρο της Μονής και στελεχώνονται από έμπειρο και κατάλληλο προσωπικό, Γραμματέα, Ταμία, Αποθηκάριο και Διαχειριστή Ξενώνων, οι οποίοι τελούν υπό την άμεση εποπτεία του Ηγουμένου.

Στην Μονή επίσης εδρεύει και η Μονάδα Φροντίδας Ηλικιωμένων, η οποία έχει δυναμικότητα 20 κλινών και διαθέτει έμπειρο και καταρτισμένο νοσηλευτικό και άλλο προσωπικό.

Το Ίδρυμα στεγάζεται σε καινούργιο κτίριο πιο πάνω από την Μονή με σύγχρονες προδιαγραφές, διαθέτει εκτός των υπνοδωματίων μεγάλο και άνετο σαλόνι και οργανωμένη κουζίνα.

Δίπλα του ανηγέρθη πρόσφατα ο ιερός Ναός του Αρχαγγέλου Γαβριήλ και των Ευαγγελιστών Ματθαίου και Μάρκου, προκειμένου να καλύπτονται εκεί και οι πνευματικές ανάγκες των τροφίμων.

Στον Πανορμίτη εξ’ άλλου λειτουργούν την θερινή περίοδο και οργανωμένοι Ξενώνες, στους οποίους έναντι συμβολικού ποσού και κατόπιν τηλεφωνικής επικοινωνίας, φιλοξενούνται οι προσκυνητές, που θέλουν να συνδυάσουν την πνευματικότητα των Εκκλησιαστικών καθημερινών Ακολουθιών, με το ασύγκριτο φυσικό κάλλος του χώρου.

Η πρόσβαση στο Μοναστήρι γίνεται είτε οδικώς από την Σύμη, είτε μέσω τουριστικών καραβιών που ξεκινούν καθημερινά τους θερινούς μήνες, τις πρωινές ώρες από την Ρόδο.

Οι προσκυνητές που παραμένουν για κάποιες μέρες στους Ξενώνες της Μονής, εξυπηρετούνται στο Εστιατόριο, τον παραδοσιακό Ξυλόφουρνο, το Παντοπωλείο και το Καφενείο του Μοναστηριού.

Σήμερα το Μοναστήρι συνεχίζει την πολυποίκιλη προσφορά του, έχοντας αναπτύξει μεγάλη κοινωνική προσφορά και δράση στο νησί.

Απασχολεί 35 εργαζόμενους σε ετήσια βάση, συντηρεί το Γηροκομείο, ενισχύει πολλές άπορες οικογένειες, αποστέλλει χορηγίες σε διαφόρους φορείς, έχει αναλάβει τα τροφεία απόρων φοιτητών, φιλοξενεί σε οργανωμένους Ξενώνες συλλόγους, μαθητές, και πολύ κόσμο, οργανώνει διάφορα συνέδρια κατά καιρούς κ. α.

ΙΕΡΑ ΜΗΤΡΟΠΟΛΙΣ ΣΥΜΗΣ  > Διοίκηση - Πνευματική Διακονία - Ενοριες Σύμης - Υπόλοιπα Νησιά
Copyright Ι.Μ. ΣΥΜΗΣ - 2008-2009


ΙΕΡΑ ΜΗΤΡΟΠΟΛΙΣ ΣΥΜΗΣ
Σύμη - Χάλκη - Τήλος - Καστελλόριζο
ΙΕΡΑ ΜΗΤΡΟΠΟΛΙΣ ΣΥΜΗΣ - ΠΑΝΟΡΜΙΤΗΣ