< Home >
ΙΕΡΑ ΜΗΤΡΟΠΟΛΙΣ ΣΥΜΗΣ
ΙΕΡΑ  ΜΗΤΡΟΠΟΛΙΣ ΣΥΜΗΣ - Ι.Μ ΠΑΝΟΡΜΙΤΗ ΣΥΜΗΣ

ΙΣΤΟΡΙΚΑ ΠΡΟΣΩΠΑ


Ηγούμενος Γαβριήλ Μαργαρίτης  (1) , (2)Μετά το τέλος του πολέμου :

Ερχόμενος το 1946 για να εγκαταβιώσει στον Πανορμίτη, βρίσκει την Μονή λεηλατημένη και το απαράμιλλο κάλλος της αμαυρωμένο.

Έχει προηγηθεί από τους Ιταλούς τον Φεβρουάριο του 1944 η εκτέλεση του ήρωα Ηγουμένου Χρυσάνθου Μαρουλάκη, του στρατιώτη-ασυρματιστή Φλώρου Ζουγανέλη, καθώς επίσης και του Οικονόμου της Μιχαήλ Λάμπρου.

Το αμέσως επόμενο διάστημα εκάρη Μοναχός από τον τότε Μητροπολίτη Ρόδου Τιμόθεο, λαμβάνοντας το όνομα Γαβριήλ.

Έκτοτε αποδύεται σ’ έναν ισόβιο αγώνα για την ανασυγκρότηση και την επαναλειτουργία της Μονής, εργαζόμενος σκληρά και μεθοδικά σ’ όλους τους τομείς.

Προσφιλής του ενασχόληση είναι η φύτευση ελαιοδέντρων, αμπελιών και κηπευτικών. Ασχολείται με την μελισσοκομία, εργάζεται ως υπεύθυνος της Αποθήκης, επωμίζεται τους Ξενώνες και τον τομέα της φιλοξενίας των προσκυνητών, συμμετέχει άοκνα σε κάθε δραστηριότητα.

Όταν ο Ηγούμενος Ιερόθεος φεύγει από τούτον τον κόσμο το 1973, ακολουθεί μια δεκαετία, κατά την οποία πέρασαν από τον Ηγουμενικό θώκο αρκετοί κληρικοί.

Οι συνθήκες του χώρου όμως, δεν συνέργησαν στην παραμονή τους, με αποτέλεσμα η Μονή να ταλανίζεται όλη τούτη την περίοδο από την έλλειψη καταλλήλου προσώπου, που θα ανελάμβανε την καίρια αυτή θέση.

Η Πρόνοια του Θεού τότε, δια της εμπνευσμένης αποφάσεως του μακαριστού Μητροπολίτου Ρόδου Σπυρίδωνος, ανέδειξαν το 1983 τον ταπεινό και άσημο Μοναχό Γαβριήλ, Ηγούμενο του Πανορμίτη.

Ως Ηγούμενος, με την επιστασία και προστασία του Αρχαγγέλου κυβέρνησε εμπνευσμένα 23 χρόνια το Προσκύνημα, δημιούργησε, ανακαίνισε, και εξωράϊσε με την βοήθεια του πιστού Λαού, καταλίποντας στους επιγενεστέρους ένα εκπληκτικό δημιουργικό έργο, την ανάδειξη της Μονής σε παγκοσμίου ακτινοβολίας Ορθόδοξο πνευματικό κέντρο.

Δίκαια λοιπόν χαρακτηρίζεται σήμερα, ως ο ανακαινιστής και αναμορφωτής του Πανορμίτη.

Η Αγία του Χριστού Μεγάλη Εκκλησία, κατόπιν εισηγήσεως του Σεβασμιωτάτου Ποιμενάρχου μας κ. Χρυσοστόμου, αναγνώρισε και επαίνεσε εμπράκτως το έργο και την βιοτή του, με την αναγόρευσή του από την Α. Θ. Π. τον Οικουμενικό μας Πατριάρχη κ.κ. Βαρθολομαίο, σε Αρχιμανδρίτη του Οικουμενικού Θρόνου.

Η απονομή της τιμητικής αυτής διακρίσεως, πραγματοποιήθηκε την ημέρα της Εορτής των Ταξιαρχών το έτος 2005, δια των τιμίων χειρών του Μητροπολίτου μας και απετέλεσε την τελευταία επίγεια χαρά του μακαριστού Γέροντα.

Ο Γεροντας Γαβριήλ άφησε τον μάταιο τούτο κόσμο την 3η Απριλίου του 2006. Εκοιμήθη εν Κυρίω, στα 82 του χρόνια, έχοντας συμπληρώσει 60 ολόκληρα έτη ανιδιοτελούς προσφοράς στην Ιερά Μονή της μετανοίας του, και παράλληλα στις χιλιάδες των ανθρώπων που καταφεύγοντας σε τούτο το γαλήνιο λιμάνι των ψυχών, είχαν την ευλογία να γνωρίσουν τον χαρισματικό αυτόν Ποιμένα.


Ηγούμενος Γαβριήλ Μαργαρίτης  (1) , (2)
Copyright Ι.Μ. ΣΥΜΗΣ - 2008-2009
ΣΥΜΗ - ΙΣΤΟΡΙΚΑ ΠΡΟΣΩΠΑ ΤΗΣ ΜΟΝΗΣ ΠΑΝΟΡΜΙΤΗΟ Ηγούμενος Γαβριήλ Μαργαρίτης ( εκ Σύμης ).
Χειροτονήθηκε ιερέας και προχειρίσθηκε αρχιμανδρίτης
το 1983 απο τον Μητροπολίτη Ρόδου , Σπυρίδωνα.
Ειχε αφιερωθεί στον Πανορμίτη απο το 1945

Η Αγία του Χριστού Μεγάλη Εκκλησία, κατόπιν εισηγήσεως του Σεβασμιωτάτου Ποιμενάρχου μας κ. Χρυσοστόμου, αναγνώρισε και επαίνεσε εμπράκτως το έργο και την βιοτή του, με την αναγόρευσή του από την Α. Θ. Π. τον Οικουμενικό μας Πατριάρχη κ.κ. Βαρθολομαίο, σε Αρχιμανδρίτη του Οικουμενικού Θρόνου.

Στις 24 Σεπτεμβρίου 1942 κατά τη διάρκεια της δέκατης τέταρτης πολεμικής περιπολίας στο στενό Ρόδου - Σύμης και τουρκικών ακτών, το Υ/Β «ΝΗΡΕΥΣ»  με Κυβερνήτη τον Πλωτάρχη ΑΛ.ΡΑΛΛΗ, βύθισε το ιταλικό Α/Π FIUME 1500Τ, το οποίο εκτελούσε αλλαγή της ιταλικής φρουράς στη νήσο Σύμη.

Ηταν το πλοίο στο οποίο επέβαινε ο Γεώργιος Μάργαρης και η μητέρα του η οποία σκοτώθηκε.
ΙΕΡΑ ΜΗΤΡΟΠΟΛΙΣ ΣΥΜΗΣ - ΠΑΝΟΡΜΙΤΗΣ