< Home >
ΙΕΡΑ ΜΗΤΡΟΠΟΛΙΣ ΣΥΜΗΣ
Ι.Μ ΠΑΝΟΡΜΙΤΗ ΣΥΜΗΣ

ΙΣΤΟΡΙΚΗ ΑΝΑΔΡΟΜΗ  - Η ΠΕΡΙΟΔΟΣ 1821 - 1948Η Μονή στον ρουν της ιστορίας ανέπτυξε μεγάλη εθνική δράση και πλούσια κοινωνική προσφορά.

Οι Μοναχοί που ζούσαν εδώ αγωνίζονταν σε εξαιρετικά δύσκολες συνθήκες, μέσα σε περιβάλλον εχθρικό (Μουσουλμάνους και Παπικούς) τις περισσότερες φορές για την ορθόδοξη πίστη.

Παρ’ όλα τούτα συμμετείχαν ενεργά στους απελευθερωτικούς αγώνες του γένους.

Ήδη πριν από την επανάσταση του 1821 ο λόγιος Ηγούμενος Νίκανδρος Φιλάδελφος, υπήρξε εξέχον μέλος της Φιλικής Εταιρείας συμβάλλοντας με όλες του τις δυνάμεις στον ύψιστο σκοπό του ξεσηκωμού.

Στα χρόνια της επαναστάσεως πολλά ήταν τα Υδραϊκά πολεμικά πλοία που ελάμβαναν ποικιλόμορφη βοήθεια από το Μοναστήρι, προκειμένου να συνεχίζουν απρόσκοπτα τον αγώνα τους.

Δεν είναι άλλωστε άσχετη με τούτο, η ανοικοδόμηση σ’ εκείνα τα χρόνια της πτέρυγας που στεγάζει σήμερα το αρχονταρίκι της Μονής - το «Υδραϊκό» - και που αποτελεί την έμπρακτη ανταπόδοση των Υδραίων καπεταναίων στο προσφιλές τους καταφύγιο.

Στη Μονή του Πανορμίτη είχε συνέλθει επίσης το 1919 και το Β΄ Πανδωδεκανησιακό Συνέδριο, που εξέδωσε ψήφισμα για την ένωση των Δωδεκανήσων με την Μητέρα Ελλάδα.

Την εποχή μάλιστα του Β΄ Παγκοσμίου πολέμου η Μονή κατέστη κέντρο της συμμαχικής κατασκοπείας, αφού στους χώρους της λειτουργούσε ασύρματος με την αμέριστη συμπαράσταση του τότε αειμνήστου ήρωα Ηγουμένου Χρυσάνθου Μαρουλάκη.

Το αντίτιμο αυτής της επαναστατικής ενέργειας, όταν τούτη έγινε αντιληπτή στον εχθρό, ήταν η εκτέλεση του ηγουμένου Χρυσάνθου, του Έλληνα στρατιώτη-ασυρματιστή Φλώρου Ζουγανέλη, καθώς επίσης και του οικονόμου της Μονής Μιχαήλ Λάμπρου, τον Φεβρουάριο του 1944.

Τώρα το μοναστήρι για να τιμήσει τη μνήμη των ηρωικών αυτών ανδρών έχει υψώσει ηρώο στον αύλειο χώρο του, το οποίο «με δωρική λιτότητα» απεικονίζει σε ανάγλυφο ορείχαλκο μεγάλων διαστάσεων, τη στιγμή της εκτελέσεως.

8 Μαϊου 1945: Ο νέος αρχηγός των γερμανικών Δυνάμεων κατοχής στρατηγός Wagener υπογράφει στη Σύμη το πρωτόκολλο της χωρίς όρους παράδοσης της Δωδεκανήσου στους Βρετανούς συμμάχους και στο διοικητή του Ιερού Λόχου, συνταγματάρχη Χριστόδουλο Τσιγάντε.

Μεγάλη επίσης ήταν και είναι η συμβολή της Μονής στην Ελληνοχριστιανική παιδεία, και στην Ορθόδοξη Εκκλησιαστική πνευματικότητα του νησιού, με συγκεκριμένες κατά καιρούς ενέργειες, όπως η συμβολή στην λειτουργία της Σχολής της Αγίας Μαρίνας και ιδιαίτερα την ίδρυση του Πανορμιτείου Γυμνασίου, από τον μακαριστό Ηγούμενο Μακάριο Μπάρβα το 1922.

Το πρόσωπο όμως που με το πέρασμά του διαμόρφωσε την νεότερη ιστορία της Μονής, ήταν ο μακαριστός Ηγούμενος Γαβριήλ Μαργαρίτης.

Άοκνος και ανύστακτος, εξήντα χρόνια, από το 1946, με αυταπάρνηση και την ανιδιοτελή προσφορά ολόκληρης της ζωής του στον αγαπημένο του Αρχάγγελο, ανακαίνισε και ανασυγκρότησε την Μονή.

Επί της Ηγουμενίας του, καθιερώθηκε συνεχής λειτουργική ζωή με την τέλεση καθημερινών  Ι. Ακολουθιών στον Ναό, ενώ παράλληλα πραγματοποιήθηκαν πολλά έργα υποδομής και συντηρήσεως των κτισμάτων.

Κορυφαίο επίτευγμα αποτελεί η ανέγερση υπό την άγρυπνη και σοφή καθοδήγηση του του Γηροκομείου, εγγύς της Μονής με τις πλέον σύγχρονες προδιαγραφές, για να γίνει έτσι πράξη, ή θεία εντολή της αγάπης και ο Ναός του Ιδρύματος.

ΙΣΤΟΡΙΚΗ ΑΝΑΔΡΟΜΗ  > Η ΠΕΡΙΟΔΟΣ 1821 - 1948
Ηγουμένος  και  Ηρωας
Χρύσανθος   Μαρουλάκης
( 1926 - 1944 ) εκ Ρόδου
Copyright Ι.Μ. ΣΥΜΗΣ - 2008-2009


ΙΕΡΑ ΜΗΤΡΟΠΟΛΙΣ και Η ΝΗΣΟΣ ΣΥΜΗ >  ΙΣΤΟΡΙΑ ΚΑΙ ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ
ΠΑΝΟΡΜΙΤΗΣ