< Home >
ΙΕΡΑ ΜΗΤΡΟΠΟΛΙΣ ΣΥΜΗΣ
ΙΕΡΑ ΜΗΤΡΟΠΟΛΙΣ ΣΥΜΗΣ


Η ΜΗΤΡΟΠΟΛΗ
ΛΑΟΓΡΑΦΙΚΟ ΚΑΙ ΕΚΚΛΗΣΙΑΣΤΙΚΟ ΜΟΥΣΕΙΟ  ΙΕΡΑΣ ΜΟΝΗΣ ΠΑΝΟΡΜΙΤΗ

Τα μουσεία της Μονής και κατ’ εξοχήν το Εκκλησιαστικό της μουσείο είναι ο χώρος στον οποίο ο επισκέπτης-προσκυνητής θα γευθεί ακόρεστα την πλούσια συλλογή των κειμηλίων.

Εναποθετειμένα με περισσή τάξη εκεί, φυλάσσονται πολυάριθμα λειτουργικά χειρόγραφα με πολύχρωμη καλλιτεχνική διακόσμηση, φορητές εικόνες, βαρύτιμα ιερά σκεύη, χρυσοκέντητα άμφια, ασημένιες πόρπες και πλήθος αξιόλογα αναθήματα.

Ιδιαίτερος λόγος αξίζει να γίνει εδώ για τον μεγάλο χρυσοκέντητο επιτάφιο: Δουλεμένος στη Ρωσία το 1852 πάνω σε ολοπόρφυρο βελούδο, κατέχει υπέρογκες διαστάσεις.

Το σώμα του Χριστού ανάγλυφο δεσπόζει στο κέντρο, όπου το πλαισιώνουν ή Παναγία, Άγγελοι και Μυροφόρες.

Η  βελονιά λεπτή και αριστοτεχνική παντού αποδίδει όλες τις λεπτομέρειες πού εξαίρουν το Μεγάλο Νεκρό με την ουράνια γλυκύτητα αποτυπωμένη στο Πρόσωπο Του.

Τα υπόλοιπα πρόσωπα αποπνέουν κι αυτά μαζί με τη συγκρατημένη οδύνη, ευγένεια και ηρεμία.

Ο επιτάφιος πλαισιώνεται από το γνωστό απολυτίκιο: «Ό ευσχήμων Ιωσήφ...» χρυσοκέντητο επίσης.

Αποτελεί δώρο του Ρώσου προξένου στην Κων/πολη Ζαχαρία Ζαχάρωφ προς τον τότε Ηγούμενο Ιερόθεο Φωτιάδη, ο οποίος χρημάτισε για κάποιο διάστημα που βρισκόταν εκεί, δάσκαλος του γιου του.

Εντελώς μοναδικό θέαμα βλέπει κανείς στην πρώτη αίθουσα του ίδιου μουσείου, που εκτίθενται πλήθος καραβάκια, τα περισσότερα των οποίων φτάνουν μόνα τους μέσα απ’ τη θάλασσα στον όρμο της Μονής.

Εκεί υπάρχουν τα μπουκάλια και τα κιβώτια που επίσης φτάνουν στην Μονή με τον ίδιο τρόπο, κουβαλώντας την ικεσία και τη θλίψη πονεμένων, εξουθενημένων μα πιστών ψυχών προς τον μεγάλο Προστάτη.

Το Λαογραφικό Μουσείο περιλαμβάνει μια συλλογή εναλίων αρχαιοτήτων, το παλιό κελάρι, παραδοσιακό Συμιακό σαλόνι με κρεββατοκάμαρα, την πρώτη κουζίνα της Μονής, αγροτικά εργαλεία, μέτρα και σταθμά του 19ου αι. καθώς και τον χώρο της οικιακής ενασχόλησης των γυναικών με τον παλιό αργαλειό κ.τ.λ.

Σε ξεχωριστό χώρο εκεί εξ άλλου φυλάσσονται τα προσωπικά είδη και ο ασύρματος του αειμνήστου Ηγουμένου Χρυσάνθου Μαρουλάκη.

Η Βιβλιοθήκη της Μονής περιλαμβάνει περίπου 6.000 παλιούς και νέους τόμους με ποικίλο περιεχόμενο, όπως βιβλία θεολογικά, φιλοσοφίας, μαθηματικών, ιατρικής, λογοτεχνίας κ. α.

Στην Πινακοθήκη επίσης εκτίθενται σύγχρονοι ζωγραφικοί πίνακες που έχουν θέμα τους την Μονή και τη Σύμη.

Η μεγάλη Τράπεζα βρίσκεται εντός του περιβόλου, έχει τεράστιες διαστάσεις και πρόσφατα ανακαινίστηκε και διακοσμήθηκε με μεγάλου μεγέθους Εικόνες του «Δωδεκάορτου».

Στο χώρο της πραγματοποιούνται κατά καιρούς διάφορες εκδηλώσεις, συνέδρια, συναυλίες βυζαντινής μουσικής και την ημέρα της Εορτής της Μονής, εκεί γευματίζουν τουλάχιστον 3.000 άτομα.

Στην μεγάλη Τράπεζα εξ άλλου βρίσκεται και το παρεκκλήσιο του Προδρόμου, το οποίο ανακαινίστηκε με φροντίδα του Προηγουμένου Γαβριήλ Μαργαρίτη, το 1987. Το άλλο παρεκκλήσιο της Μονής, είναι του Ευαγγελισμού της Θεοτόκου και βρίσκεται δίπλα στο Καθολικό.
Copyright Ι.Μ. ΣΥΜΗΣ - 2008-2009

ΣΥΜΗ ΚΑΙ ΙΕΡΑ ΜΗΤΡΟΠΟΛΙΣ >  ΙΣΤΟΡΙΑ ΚΑΙ ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ

ΙΕΡΑ ΜΗΤΡΟΠΟΛΙΣ ΣΥΜΗΣ - ΠΑΝΟΡΜΙΤΗΣ